4.7
Rated 4.7 out of 5
4.7 van 5 sterren (op basis van 169 reviews)
Uitstekend75%
Heel goed20%
Gemiddeld4%
Slecht0%
Verschrikkelijk1%

Heerlijke herfst bbq

Heerlijke herfst bbq

De herfst staat weer voor de deur. De dagen worden korter, het is buiten kouder. Veel mensen denken dat het niet mogelijk is om in de herfst te barbecueën. Maar niets blijkt minder waar: het wordt eerder donker, waardoor er veel sneller een gezellige sfeer ontstaat dan in de zomer. Niets is lekkerder dan omringd te zijn met familie en vrienden, onder een warm dekentje te zitten, terwijl je geniet van heerlijk vlees en warme dranken. Steek de barbecue maar alvast aan en bereid twee heerlijke stukken vlees.

spareribs

Herfst bbq recept 1: Spareribs

Spareribs zijn er in allerlei soorten. Bij Beef&Steak verkopen ze bijvoorbeeld de St. Louis buikspareribs: échte Amerikaanse ribs voor de barbecue liefhebber. Spareribs maak je ´low & slow´ op de barbecue. Het is dus niet nodig om ze voor te koken. We leggen je graag uit hoe je de St. Louis spareribs zo kan voorbereiden, dat ze altijd perfect zijn.

Ingrediënten:

1,5 kilo spareribs (St. Louis buikspareribs)
bruine suiker
barbecuesaus
ribs rub (NOSKOS The Sparerib)

Benodigdheden:
✓aluminiumfolie

Verwijder eerst het vlies van de spareribs. Wanneer je dit hebt gedaan, rub je de spareribs in met een ribs rub. Gebruik bijvoorbeeld NOSKOS The Sparerib rub, maar een andere rub kan ook. Wanneer je dit hebt gedaan, kan het vlees richting de barbecue.

Zet de barbecue op een temperatuur van 120 graden. Leg de spareribs gedurende 60 minuten onbedekt op het vuur. Hierdoor geef je het vlees de kans om te karamelliseren. Hierna kun je de spareribs even van de barbecue halen. Strooi er wat bruine suiker overheen. Vervolgens kun je de spareribs inpakken met aluminiumfolie. Je mag het ingepakte vlees nu 2 uur laten garen.

Zodra de 2 uur voorbij is, haal je de ribs uit het folie en lak je de ribs af met wat barbecuesaus. Leg de ribs (onbedekt) op het vuur en laat het nog zo’n 45 tot 60 minuten garen. Smeer tijdens het garen af en toe weer wat extra saus op het vlees. Daarna zijn je spareribs klaar! Als je de tijd neemt en dit recept precies volgt, zal je de lekkerste spareribs eten die je ooit hebt geproefd. Eet smakelijk!

Herfst bbq recept 2: Buikspek

Buikspek is een prachtig en groot stuk vlees, dat zich perfect leent om in zijn geheel te bereiden op de BBQ. Je kunt het serveren als appetizer, als voorafje of als een hapje op een feestje. Met onderstaand recept bereid je een heerlijk, krokant stuk buikspek. Dat wordt smullen!

Ingrediënten:

Ingrediënten voor de marinade:

2 eetlepels zonnebloem- of olijfolie
100 milliliter hoisinsaus
50 milliliter ketjap manis
2 theelepels knoflookpoeder
2 theelepels uienpoeder
4 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
1 eetlepel gerookt paprikapoeder
2 theelepels komijnpoeder
peper en zout

Benodigdheden:

kommetje
ziplock bag
bakje
vleesthermometer
vel keukenrol

Zo maak je het

Begin met het droogdeppen van het vlees, met een vel keukenrol. Wanneer je dit hebt gedaan, kun je de vetzijde van het vlees kruislings insnijden.

Je kunt nu beginnen aan de marinade: voeg alle ingrediënten voor de marinade toe in een kommetje en roer dit geheel goed door. Stop het stuk vlees in een ziplock bag en schenk hier de marinade bij. Vervolgens kun je de zak dichtritsen en de marinade goed in het vlees kneden. Je laat het buikspek een nacht in de koelkast staan, zodat het gedurende de nacht kan marineren.

De volgende dag kun je de barbecue voorverwarmen volgens de indirecte methode. De temperatuur in de ketel moet op zo’n 150°C liggen. Je kunt nu het gemarineerde stuk buikspek indirect boven de kolen leggen. Vang de rest van de marinade op in een bakje, dat zal je later nog nodig hebben.

Doe de deksel op de ketel van de barbecue en laat het buikspek nu langzaam garen tot het een kerntemperatuur van 80°C heeft bereikt. Dit kan per barbecue verschillen, maar meestal is het vlees zo ver binnen ±4 uur. Elk uur smeer je het buikspek weer even in met wat marinade uit het bakje.

Zodra het vlees de juiste temperatuur heeft, kun je het nog even roosteren boven de hete kolen. Doe dit totdat het vlees donker van kleur is en hier en daar wat krokante stukken heeft gekregen. Laat het vlees nu 15 minuten rusten voordat je het aansnijdt, zo krijgen de sappen de tijd om in het vlees te trekken. Hierdoor blijft het vlees zacht en sappig van smaak. Doe je dit niet, dan lopen deze sappen weg en wordt het vlees droger.

Serveer de buikspek met gebakken rijst of op een broodje en schenk er een lekker glas rode wijn bij in. Geniet ervan!

Trek gekregen?

Daar krijg je wel trek van! Nodig daarom je vrienden en familie uit voor een heerlijke bbq. Je kunt als bijgerecht ook nog een quiche of salade maken. Blijft er wat over? Maak dan een lekker broodje met vlees voor de lunch van de volgende dag. Dat is nog eens lekker nagenieten van een heerlijke avond. Eet smakelijk!