4.7
Rated 4.7 out of 5
4.7 van 5 sterren (op basis van 193 reviews)
Uitstekend75%
Heel goed20%
Gemiddeld4%
Slecht0%
Verschrikkelijk1%

Waarom is ontbijten zo belangrijk?

Waarom is ontbijten zo belangrijk?

Ontbijt jij elke dag of sla jij het stiekem regelmatig over? Doordeweeks hebben we het vaak druk en dan is ontbijten niet echt een prioriteit. Je hoort regelmatig dat ontbijt de belangrijkste maaltijd is van de dag, maar waarom is ontbijten zo belangrijk. Vooral als je geen honger hebt lijkt het zinloos om wel iets te eten. Toch is het erg slim om wel te ontbijten en dit zijn de redenen waarom.

ontbijt belangrijk

Energiek en productief

Als je ‘s ochtends uit bed komt, heb je meestal al meerdere uren niet gegeten en gedronken. Je lichaam heeft behoefte aan brandstof, dus is het nodig om goed te ontbijten. En ja, je kunt je ontbijt dus letterlijk als brandstof zien. Je lichaam heeft namelijk voedsel nodig om te functioneren. Als jij een voedzaam ontbijt voor jezelf maakt, dan profiteer je hier de hele dag van. Je krijgt meteen nieuwe energie om de dag te starten en daarnaast ben je ook productiever. Met een stevig ontbijt kun je tot de lunchpauze door, zonder dat je echt iets anders hoeft te eten. Je kunt dus lekker aan de slag op werk of school!

Minder snacken

Op het eerste gezicht lijkt het een prima idee om niet te ontbijten als je geen trek hebt. Waarom zou je onnodige calorieën tot je nemen? Vooral als je probeert af te vallen lijkt het beter om je ontbijt dan over te slaan. Maar dit werkt juist averechts. Door het ontbijt over te slaan, blijft je bloedsuikerspiegel laag. Hierdoor krijg je later een sugardip, die snacktrek veroorzaakt. Deze trek ontstaat dan meestal als je onderweg, op werk of school bent en hierdoor grijp je al snel naar iets makkelijks wat ongezond is. Meestal zorgt een sugardip voor futloosheid, waardoor je snel veel gaat snacken. Dat is natuurlijk niet goed voor je.

Goede spijsvertering

Na het ontbijt wordt de spijsvertering in gang gezet. Je lichaam gaat aan het werk om het eten te verteren. Als je vroeg ontbijt dan gaan je darmen aan het werk en verteer je de rest van de dag je voedsel beter. Eet je pas later op de dag wat? Dan komt je stofwisseling en vetverbranding minder snel op gang. Dat is ook de reden waarom diëtisten meestal als eerst voedzaam ontbijten adviseren.

Positieve start van de dag

De gemiddelde Nederlander heeft een heel bewegelijk leven. Druk, druk, druk. Je staat op en je staat meteen aan. Zo laat mogelijk opstaan, zo snel mogelijk naar het werk of school. Al die drukke bezigheden zorgen voor veel stress, wat erg ongezond is. We nemen niet genoeg tijd om even rust te nemen. Hét moment voor rust is de ochtend. Voor de hectiek van de dag is gestart is het slim om even tijd te nemen voor jezelf. Zet je wekker wat vroeger, maak een uitgebreid en voedzaam ontbijt, want je weet nu hoe belangrijk dat is. En eet dit dan even in alle rust op. Lekker met een kopje koffie of thee erbij. Zo heb je een goede en rustgevende start van je dag.

Kun jij nog wel wat inspiratie gebruiken om gezonder te eten? Lees dan deze tips voor een voedzame lunch maken of gezonde tussendoortjes voor op kantoor. Lekker bezig!

ontbijt belangrijk