4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 van 5 sterren (op basis van 291 reviews)
Uitstekend70%
Heel goed21%
Gemiddeld5%
Slecht1%
Verschrikkelijk3%

Zo krijg je die authentiek Italiaanse smaak: 4 kruidentips

Zo krijg je die authentiek Italiaanse smaak: 4 kruidentips

Waarom smaakt jouw panini, bruschetta of een ander Italiaans gerecht niet zoals bij die kleine trattoria in Rome? Je denkt misschien aan de kwaliteit van je tomaten of de versheid van je mozzarella, maar het zit ‘m vaak in de kruiden. Niet zomaar wat oregano in de pan en dan hopen op het beste, maar handige kneepjes van het vak die al generatieslang worden doorgegeven. Van nonna (oma) op nonna. Benieuwd welke dat zijn? Met deze 4 kruidentips proef je Italië bij elke lunch.

panini-italiaanse-kruiden

Slim gebruikmaken van verse basilicum

Die gedroogde basilicum uit potje is handig ja, maar laat die voor nu even staan. Een beetje Italiaanse keuken gebruikt verse basilicum. En ze weten precies wanneer ze het erbij doen: op het allerlaatste moment, zodat de frisse, complexe aroma’s volledig de ruimte krijgen. Naast juiste timing, is het juist aansnijden van basilicum belangrijk. Scheur de blaadjes daarom met je handen in plaats van ze te snijden met mes. Dit maakt ze namelijk zwart en bitter, omdat een mes de delicate celwanden beschadigt en zo oxidatie veroorzaakt. Let op: basilicum verdraagt geen hoge temperaturen! De verfijnde anijstoon, waar het allemaal om gaat, verdwijnt vrijwel onmiddellijk in kokend water of sissende olie. Strooi ze dus over je lunchgerecht vlak voor je serveert, zodat de warmte de smaken net laat ontwaken.

Meer diepte met oregano en rozemarijn

Verse basilicum zorgt voor de lichte noot, oregano en rozemarijn brengen juist die diepe, volle warmte. En laat dit nou net de stevige Italiaanse kruiden zijn die, eenmaal gedroogd, dieper qua smaak zijn dan de verse variant! De smaken concentreren zich namelijk tijdens het droogproces. Oregano en rozemarijn komt voor in bijna elke lekkere tomatensaus, maar gaat ook uitstekend over gegrilde groenten of een knapperige panini met olijfolie. Deze kruiden kun je dus wél probleemloos mee laten pruttelen als je je gerecht voorbereidt voor de oven of grill. Fruit ze kort mee met bijvoorbeeld knoflook en ui in een goede scheut olijfolie. De hitte brengt de aromatische oliën naar boven, goed voor een rijke, aardse basis in je gerecht.

Het Venkelgeheim uit Sicilië

Een minder bekend, maar desalniettemin een fantastisch Italiaans ingrediënt: wilde venkelzaadjes, gewoon verkrijgbaar bij De Kruidenbaron. Bekend om hun zoete, anijs-achtige smaak die goed samengaan bij zowel vis als varkensvlees en diverse mediterrane gerechten. Traditionele Italiaanse koks roosteren ze eerst even in een droge pan tot ze poppen, ofwel openbarsten. Dat maakt ze lekker nootachtig en vol van smaak. Stamp ze vervolgens grof in een vijzel en strooi ze vlak voor het serveren over een warme panini of een frisse bruschetta en geef het net dat beetje extra.

Zelfgemaakte kruidenboter

Italiaanse keukens hebben natuurlijk standaard zelfgemaakte kruidenboter in huis. Logisch, want zo bepaal je precies welke smaken erin gaan en hoe intens. Bovendien is het zo te maken! Meng gewoon wat zachte boter met fijngesneden rozemarijn, salie en nog een snufje zeezout. Doe er idealiter ook nog wat fijngehakte knoflook of citroenrasp bij. Kneed de ingrediënten grondig met je vingers tot de boter overal groen is van de kruiden. Bewaar deze boter wekenlang in de koelkast en gebruik hem om je lunch te veranderen in pure mediterrane verwennerij.
Bonus tip: Vries je kruidenboter in ijsblokjesvorm in. Zo heb je altijd een smaak bommetje bij de hand! Gooi een blokje in een hete pasta voor een instant romige saus!