4.7
Rated 4.7 out of 5
4.7 van 5 sterren (op basis van 158 reviews)
Uitstekend75%
Heel goed20%
Gemiddeld4%
Slecht0%
Verschrikkelijk1%

Maak je eigen kerststol

Maak je eigen kerststol

De kerst is weer in aantocht en wat kan er tijdens kerst absoluut niet ontbreken? Een kerststol natuurlijk! Dit heerlijke zoete brood met amandelspijs kan je zelf maken. Je kerststol is dan echt verser dan vers. Het voordeel is ook dat wanneer je niet houdt van amandelspijs je deze gewoon weg kan laten. Serveer de kerststol bij een heerlijk ontbijt of lunch en geniet van de gezellige decembermaand.

Kerststol

Jingle bells, Jingle bells

Heb je al helemaal zin om in de kerstsferen te komen? Ga dan snel aan de slag en maak je eigen kerststol. Wij hebben een makkelijk recept voor je zodat jij je kerstontbijt, kerstlunch of kerstbrunch compleet kan maken. Deze kerststol is voor 10 personen.Voor dit recept heb je een mixer met deeghaken nodig.

Baktijd: 25 minuten + 35 minuten oventijd + 1 uur rijzen

Ingrediënten

✓ 275 gram bloem
✓ 60 gram roomboter
✓ 1 XL/L ei
✓ 40 gram suiker
✓ snufje kaneel
✓ snufje zout
✓ 0.5 zakje instant gist a 7 gram
✓ 130 milliliter lauwwarme melk
✓ 150 gram rozijnen en/of cranberry’s
✓ 50 gram garneeramandelen
✓ 150 gram amandelspijs
✓ rasp van 1 sinaasappel
✓ poedersuiker

Zo maak je de kerststol

  1. Allereerst laat je de rozijnen en /of cranberry’s 10 minuten wellen in water. Meng vervolgens de lauwwarme melk met de gist.
  2. Meng de bloem met het gist mengsel, kaneel, zout, suiker en de helft van het losgeklopte ei en de helft van het sinaasappelrasp met de mixer.
  3. Mix daarna 40 gram zachte roomboter in blokjes erdoor heen.
  4. Hak de amandelen grof en kneed daarna de goed uitgelekte rozijnen en /of cranberry’s door het deeg samen met de amandelen. Zorg er voor dat de amandelen goed zijn verdeeld in het deeg.
  5. Laat het deeg vervolgens 30 minuten afgedekt staan en laat het rijzen op een warme plek (25-30 graden). Tip: zet de bak vlak bij de verwarming of op de grond wanneer je vloerverwarming hebt.
  6. Verwarm ondertussen de oven op 170 graden. Meng daarna de amandelspijs met een vierde van een losgeklopt ei en de andere helft van de sinaasappel rasp. Kneed het daarna tot een rol.
  7. Bestuif een werkvlak met bloem en deeg het uit met een roller tot een ovaal. Doe dit niet al te dun.
  8. Leg nu de rol spijs op een helft en klap het deeg dubbel. Druk daarna het deeg goed op elkaar en vorm het deeg eventueel nog een beetje in de vorm van een kerststol.
  9. Leg de stol op een beklede bakplaat en dek het daarna af. Laat het nogmaals 30 minuten rijzen.
  10. Bestrijk de stol met de overgebleven ei. Bak de stol in totaal 35 minuten in het midden van de oven tot het deeg goudbruin is. Smelt vervolgens 20 gram roomboter en bestrijk de stol hiermee. Wacht tot de boter is ingetrokken en strooi er daarna poedersuiker overheen.

Nu kan je genieten van je heerlijke eigen kerststol die je helemaal zelf gemaakt hebt. Wil je de kerststol serveren bij een lekker ontbijt, lunch of brunch, maar heb je wel lang genoeg in de keuken gestaan? Bestel dan lekkere belegde broodjes en laat deze makkelijk en snel thuisbezorgen.

kerststol