4.7
Rated 4.7 out of 5
4.7 van 5 sterren (op basis van 212 reviews)
Uitstekend74%
Heel goed20%
Gemiddeld5%
Slecht0%
Verschrikkelijk1%

Is fruit een goed ontbijt?

Is fruit een goed ontbijt?

Je kent het vast wel: je hebt ´s ochtends vroeg nog geen trek of je hebt haast. Dan pak je gauw een stuk fruit voor onderweg. Het is algemeen bekend dat het erg gezond is om dagelijks 2 tot 3 stuks vers fruit te eten. Ontbijten met fruit kan onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon. Het is sowieso belangrijk om te ontbijten. Toch zijn er zowel voor- als nadelen aan het eten van fruit als ontbijt. Wij zochten voor je uit of fruit een goed ontbijt is.

De voor– en nadelen van het eten van fruit als ontbijt

Natuurlijk hangen er genoeg voordelen aan het eten van fruit als ontbijt. Fruit hydrateert namelijk en dat is weer ideaal omdat je ´s nachts minstens 0,5 liter vocht verliest. Een stuk fruit eten in de ochtend kan het verloren vocht dus weer aanvullen. Daarnaast is fruit licht verteerbaar. Dat is gunstig, omdat je spijsvertering ´s ochtends nog op gang moet komen. Fruit is ook een gezonde bron van koolhydraten en het eten van fruit als ontbijt draagt meteen weer bij aan je dagelijkse aanbevolen 2 tot 3 stuks fruit. Het is praktisch en gezond.

Toch zijn er ook enkele nadelen aan het eten van fruit als ontbijt. Zo is fruit laag in eiwitten, indien je het niet met iets anders eet. Daardoor sust het je honger niet lang. Dat kan weer leiden tot trek, waardoor je misschien sneller neigt naar het pakken van een minder gezonde snack. Tot slot bevat fruit veel fructose, wat belastend kan zijn voor je lever als je dagelijks bijvoorbeeld een hele grote fruitsalade zou eten.

Fruitontbijt kan erg gezond zijn. Het is sowieso een beter alternatief dan gesuikerde ontbijtgranen, muffins of ontbijtkoek. Alleen een stuk fruit als ontbijt is echter geen goede keuze als je een uurtje later weer trek krijgt in minder gezonde snacks. Het levert je dan ook niet veel op. Probeer daarom te variëren met fruit in je ontbijt. Door fruit te combineren met een goede eiwitbron, zoals kwark, creëer je een volwaardig en gezond ontbijt. We geven je graag nog wat tips om fruit in je ontbijt te verwerken!

Manieren om fruit in je ontbijt te verwerken

Zoals eerder benoemd is het beter om je stukje fruit te combineren met eiwitten om voedzaam ontbijt samen te stellen. We geven je graag wat ideeën voor het verwerken van fruit in je ontbijt.

Probeer bijvoorbeeld eens om smoothies te maken. Maak gebruik van vers of bevroren fruit en voeg er gezonde eiwitten aan toe, zoals bijvoorbeeld yoghurt of melk. Je kan er ook voor kiezen om extra gezonde vetten toe te voegen, zoals bijvoorbeeld pindakaas of kokosmelk. Zaden zijn ook een goede toevoeging aan je smoothie. Het toevoegen van chiazaad of maanzaad is bijvoorbeeld een goede manier om extra vezels in je smoothie te verwerken. Drink de smoothie ´s ochtends op, of maak een extra grote portie en neem een beker mee naar kantoor.

Je kunt ook je havermout aanvullen met fruit. Wat dacht je van bijvoorbeeld havermout met kaneel, noten en appel of banaan? Of havermout met rood fruit? Je kan eindeloos variëren! Hetzelfde geldt voor yoghurt. Ga eens voor yoghurt met perzik, maanzaad en havermout of yoghurt met roodfruit en granola.

Tot slot is fruit ook een goed broodbeleg. Probeer eens een boterham met pindakaas en banaan of appel en kaneel. Wil je het graag alleen bij fruit houden? Probeer dan eens een fruitsalade deluxe te maken. Eet je graag gedurende de dag ook nog wat fruit? Duik dan eens de keuken in en bak een heerlijke fruittaart.

Fruit bestellen?

Trek gekregen in een gezond tussendoortje? Bestel een fruitbox voor thuis of op kantoor. De fruitbox bevat een gevarieerde selectie aan vers fruit en wordt thuisbezorgd. Zet het neer in de kantine of tijdens een vergadering. Het bestellen van een fruitbox is een goede manier om vers fruit op het werk aan aan te bieden of als geschenk om iemand beterschap te wensen.